Den danske gård i Thailand
Muak Lee - den danske gård i Thailand
Mejerisektoren har været i en rivende udvikling siden begyndelsen af 1960’erne. Det begyndte med et dansk bistandsprojekt, som bestod af et malkekvægbrug og et uddannelsescenter i Muak Lek 150 km nord for Bangkok.
Mange af de unge thaier, der blev uddannet på gården, fik op gennem 60’erne tilbudt et stykke jord til en rimelig pris i området omkring mejeriet, hvor de kunne etablere et landbrug med malkekvæg. Bønderne leverede mælken til Muak Lek og fik på mejerigården rådgivning, kurser og dyrlægebistand.
Muak Lee-gården efter 1971
I 1971 blev ”Den Danske Gård” i Muak Lek overtaget af den thailandske regering, som fortsatte gården og mejeriet som en selvstændig organisation Dairy Promotion Organization (DPO). Siden er mejeriets markedsandele faldet markant. Alligevel er der bred enighed om, at ”Den Danske Gård” har haft stor betydning for udviklingen af mejerisektoren og for de tusindvis af familier, der fik en væsentlig forbedret indkomst og levestandard som mælkeproducenter. Gunnar Søndergaard, den danske agronom der startede gården op i 1962, udtrykte det, mange år efter at han i 1972 forlod Thailand, som: ”En ting er sikker, Thaigården har mere end opfyldt de forventninger, vi stillede til den.”
Køerne døde
Det varede ikke længe, før de danske køer fik problemer med klimaet og de tropiske sygdomme og insekter, de blev udsat for. Sygdommene blev overført af tæger, så en gang om ugen fik køerne en svømmetur i kemikalier for at beskytte dem mod insektangreb. Alligevel blev køerne syge, og en del af dem døde.
Man begyndte nu at krydse lokale thaikøer med de danske. Derved lykkedes det at opdrætte nogle køer, som kunne klare sig i klimaet, og som samtidig havde en rimelig mælkeydelse
Muak Lees betydning for den thailandske mejerisektor
I 1960'erne var mælk stort set ukendt i Thailand, men siden har efterspørgslen på mælk og mælkeprodukter været stigende. Efter Muak Lee blev der oprettet mejerier andre steder i Thailand, og mælkeproduktionen blev spredt til stort set hele landet. På den måde fik mange tusinde thailandske bønder muligheden for at producere mælk og ikke kun være afhængige af risproduktion. Selvom Thailands mælkeproduktion er steget markant op gennem 90’erne, er landet stadig ikke helt selvforsynende med mælk.
Thaier til Danmark
Gunnar Søndergaard tog selv rundt for at udvælge elever til den nye landbrugsuddannelse på de eksisterende thailandske landbrugsskoler. Eleverne blev uddannet på ”Den Danske Gård”, og en del af dem blev sendt til Danmark, hvor de blandt andet var i praktik hos danske mælkeproducenter. Nogle af thaierne fik danske kærester og blev i Danmark, men de fleste tog tilbage til Thailand, hvor mange af dem i dag sidder i ledende stillinger inden for mejerisektoren.
Vichai, Thanikran og Rød Dansk Malkerace
I 1965 kom Vichai til Muak Lek for at få en landbrugsuddannelse. Da han var færdig med sin uddannelse, blev han ansat på gården, indtil han fik råd til at købe sin egen gård. Vichai har i dag 40 malkekøer. En del af dem nedstammer fra Rød Dansk Malkerace. Vichai driver stadig gården, men han er ved at være oppe i årene, og inden længe skal Vichais yngste datter Thanikran overtage gården. ”Jeg er snart færdig med min uddannelse i Bangkok. Og så er det meningen, at jeg skal overtage gården. Der er mange af mine venner i Bangkok, der synes, det er lidt mærkeligt, at jeg vil bo på landet og passe malkekøer. Men jeg trives med arbejdet med køerne, og i øvrigt er der jo ikke så langt til Bangkok herfra.”
Den økonomiske vækst har givet miljøproblemer
Siden 1961, hvor ”Den Danske Gård” blev grundlagt, har landet oplevet en næsten uafbrudt økonomisk vækst. I dag er Thailand ikke længere et u-land men et mellemindkomstland. Thailands økonomiske vækst har kostet en høj pris i form af store miljøproblemer med forurening, fældning af tropisk regnskov og jorderosion. På den ene side er Thailand et eksempel til efterfølgelse. På den anden side er det vigtigt at bruge erfaringerne fra Thailand, så miljøproblemerne måske undgås i udviklingen af andre u-lande. Derfor er miljøhensyn da også et af de såkaldte tværgående hensyn i den danske udviklingsbistand i dag.
Forureningen flyder sydpå med floderne
I Nordthailand findes hovedparten af Thailands skove, og det er også her, at landets store, vitale floder udspringer. Hvis floderne forurenes med kemikalier og sprøjtemidler, flyder konsekvenserne med floderne sydpå mod det centrale Thailand, hvor hovedparten af landbrugsproduktionen foregår.
Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere.
Log ind eller meld dig til.
Ingen vurderinger endnu.
|
|