Se emne

Hvem er her? 1 gæst(er)
 Udskriv emne
Makakaben er nu en truet dyreart
Smukke Erik
#1 Udskriv indlæg
Skrevet d. 14-09-2022 11:32
Bruger avatar

Bruger

Antal indlæg: 64
Tilmeldt: 31.05.22
 Status: Offline

Makakaben er nu en truet dyreart

www.thai-dk.dk/uploads/Makakabwe.jpg

Trods store flokke ved turistattraktioner, regnes den langhalede makakabe nu for en truet dyreart. Det er alarmerende, at en så klog og tilpasset primat er truet på sin eksistens, lyder det fra dansk biolog, der har bidraget til den nye vurdering.

Den langhalede makakabe fylder godt i landskabet ved turistattraktioner i Thailand, Vietnam eller Laos. Men der er stadig færre af de små, frække aber i deres naturlige levesteder. Faktisk står det så slemt til, at arten i sidste måned kom på IUCN’s rødliste over truede dyrearter. Det vækker blandede følelser hos en dansk biolog og makak-ekspert.

- Det er jo først og fremmest rigtig sørgeligt. Makakaber er jo intelligente og meget gode til at tilpasse sig, og alligevel ender de på listen over truede dyrearter. Men jeg er glad for, at truslerne mod dem nu bliver taget alvorligt, siger biolog Malene Friis Hansen, ph.d. Postdoc, Københavns Universitet og leder og stifter af The Long-tailed Macaque Project.

Det er fra data fra blandt andet det danske projekts optællinger af aber i Laos og Cambodia, der har ændret artens status fra ”såbar” til ”truet”. Dyrenes Beskyttelse, der har været med til at igangsætte og finansiere projektet, ser det som en vigtig milepæl.

- Det viser, hvor vigtigt viden er for beskyttelsen af verdens dyr. Den nye status kan blive afgørende for beskyttelsen af dyrene, siger biolog og projektleder for internationale projekter i Dyrenes Beskyttelse Anne Sofie Meilvang.

Presset på makakaberne kan være svært at forstå, når man ser dem i store flokke ved turistattraktioner. Men det afgørende i denne sammenhæng er ikke af antallet af dyr, men de trusler, de står over for, og udviklingen over tid. Og den nye data viser, at der risikerer at være halvt så mange langhalede makakaber om bare 30-40 år, hvis udviklingen fortsætter.

- Mange tænker truede dyr som sjældne og svære at finde. Så simpelt er det ikke. Populationen af bjerggorillaer er fx stigende og truslerne mod dem færre, og de regnes for kritisk truede. De langhalede makakaber er der langt flere af, men udviklingen går i den helt gale retning, og truslerne mod dem er voldsomme og mange, siger Malene Friis Hansen.

Optællingen af makakaber fortsætter, og projektet har lige nu forskere i gang med at opgøre populationerne af langhalede makakaber i Vietnam, Malaysia og Indonesien

Medicinalindustrien udnytter abernes dårlige ry

Forklaringen på nedgangen i antallet af langhalede makakaber er et dårligt ry og manglende beskyttelse. Makakabernes adfærd og evne til at tilpasse sig har ironisk nok gjort livet svært for dem.

- Makakaberne har søgt hen, hvor der er mad tæt på mennesker, og det giver konflikter. Mange steder bliver de derfor opfattet som skadedyr på linje med rotter. Derfor er de ikke er beskyttet - hverken i nærheden af mennesker eller i naturen, siger Malene Friis Hansen.

Den manglende beskyttelse bliver i stigende grad udnyttet. Malene Friis Hansen peger på den stigende lovlige handel som medicinalindustriens foretrukne forsøgsabe som den største trussel. Efterspørgslen fra EU, Kina og USA er steget på grund af covid-krisen, og langhalede makakaber har den kedelige rekord at være verdens mest handlede abe.

Samtidig er abernes naturlige levesteder under pres. Malene Friis Hansens projekt har blandt andet påvist, at der ikke er nogen langhalede makakaber tilbage i Bangladesh, mens der kun er én population med cirka 100 individer tilbage i Laos. Denne viden kan blive afgørende for artens overlevelse og velfærd. For den nye status gør det lettere af få beskyttelse af makakaberne på dagsordenen.

- Det bliver fremover lettere at gå i dialog med regeringer, politikere og interessegrupper for at sikre, at makakaberne beskyttes ved lov, og at der sanktioneres mod udnyttelsen af dem. Samtidig skal vi selvfølge hjælpe de mennesker, der lever tæt på makakaberne, siger Malene Friis Hansen.

»Kilde_Dyrenes Beskyttelse
Til forsiden  Til toppen  Til bunden
Smukke Erik
#2 Udskriv indlæg
Skrevet d. 14-09-2022 11:41
Bruger avatar

Bruger

Antal indlæg: 64
Tilmeldt: 31.05.22
 Status: Offline

Det ser ud til at elever godt de smarte aber Grin


Makakaber stjæler værdifulde ejendele for at få mest mulig mad

Ved Uluwatu-templet på øen Bali huserer en stor gruppe makakaber. Her er de berygtede for at stjæle turisters ejendele, som de nægter at give fra sig, indtil de får mad for deres bytte.

Ved at studere en lang række videoer har forskere opdaget, at makakaberne er dygtige til at udpege, hvem af turisterne der render rundt med den mest værdifulde last, som de kan få fat i.

Det skriver The Guardian.

Makakaberne går i højere grad efter elektroniske genstande end objekter som tomme kameratasker og hårnåle, fortæller Jean-Baptiste Leca, der er lektor i psykologi ved University of Lethbridge i Canada og hovedforfatter bag studiet, til den britiske avis.

Aberne er ligeledes erfarne i at spotte de gæster, der ignorerer advarslerne fra de lokale om, at de skal holde deres personlige ejendele tæt ind til kroppen.

I en video fra BBC fra 2016 kan du se, hvordan snedige aber stjæler turisters personlige ejendele:



Jean-Baptiste Leca og resten af forskerholdet har filmet interaktioner mellem aberne og turisterne i mere end 273 dage og analyseret sig frem til, at primaterne krævede en større mængde mad, jo mere værdifuld den stjålne genstand var.

I nogle tilfælde kunne forhandlingerne vare helt op til 25 minutter.

Det er første gang, at forskere har udforsket makakaberne ved Uluwatu på Bali i det fri.

Men det er langt fra det eneste sted i verden, hvor aber kommer tæt på turisterne. Også i Indien og Thailand har man set snedige aber, der har stjålet adskillige genstande.

Ifølge The Guardian er man i mange regioner, hvor aberne holder til, bekymrede for, at de er blevet mere aggressive under coronapandemien, da færre turister betyder mindre mad for dem.

kilde: https://videnskab...nemmest-at
Til forsiden  Til toppen  Til bunden
Gå til debat:
 

Alt indhold på denne side er Copyright @ copy 2009 Thai DK Debat Forum Alle rettigheder forbeholdes Siden er optimeret til 1024 * 768
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Siden dannet på: 0.43 sekunder | 99,096,375 Unikke besøg | jQ Blog