Debatemne: Thai-Dk Din debat side :: Retfærdighed og ansvarlighed!

Oprettet af yindee d. 21-04-2013 06:35
#1

kilde http://politiken....varlighed/

Retfærdighed og ansvarlighed er to begreber som i mange tilfælde er meget svære at definere. Når jeg ser hvad der rører sig i kampen mod de somaliske pirater, og deres hærgen og terrorisering af den civile søfart i Det Indiske Ocean, og især i forholdet til de gidsler som disse pirater har taget gennem det sidste årti, så syntes jeg det er mere end svært at se hvad meningen med de to begreber er.

Politikere og andre med indflydelse på den danske indsats mod pirateriet ved Somalia, har den seneste tid givet udtryk for, at indsatsen er en ubetinget succes. En succes der måles på, at der i 2012 var et fald i piratangreb på 75 %, i forhold til 2011. Samt, at der i år hidtil ikke har været nogen kapringer overhovedet.

Og, ganske rigtigt, hvis man ser på dette faktum alene, så er der tale om en succes. De internationale styrkers indsats, og det, at skibene sejler med bevæbnede vagter gennem piratfarvandet, har haft en stor medvirken til denne drastiske nedgang i kapringerne.

Det har bevirket en næsten euforisk tilstand hos landets Udenrigsminister, som i en kronik for ikke så længe siden gav udtryk for sin store tilfredshed med den danske indsats.

Desværre er både Udenrigsministeren, og de fleste andre ansvarlige i den danske kamp mod de somaliske pirater, i den grad bange for at komme frem med sandheden omkring piratproblemet.

Det der kommer frem i medierne er, efter min mening, et fordækt og utroværdigt billede af piratproblemet, som kun har til formål at vise offentligheden, at man sandelig fra politisk side har styr på piraterne. Hvilket absolut ikke er tilfældet!

Desuden er der ingen medier der stiller sig kritisk overfor den ensidige fremstilling af piratproblemet som bl.a. Udenrigsministeren leverer. Et er, at man mere eller mindre frivilligt, afstår fra at skrive om den aktuelle gidselsag med de seks søfolk fra skibet LEOPARD. Men det undre mig at, der ikke er journalister der giver sig af med at lave et sandfærdigt og uddybende arbejde omkring hele piratproblemet, for guderne skal vide, der er sandeligt nok at tage fat på.

Er det retfærdigt og ansvarligt?

Siden den første kendte kapring i 2005, har de somaliske pirater haft 149 skibe kapret.

3.771 søfolk har i samme periode været holdt som gidsler i længere eller kortere perioder. Mellem 82 og 97 søfolk har mistet livet, enten under selve piratangrebet på deres skib, eller i fangenskab hos piraterne under forhold, som man har svært ved at forestille sig, eller under befrielsesaktioner.

Der er betalt løsesum til piraterne i perioden på mellem 315 mio. $ og 385 mio. $. Dette beløb udgør dog ”kun” en meget lille del af den samlede udgift, som det internationale samfund har haft gennem perioden, og som for 2012 udgjorde mellem 5,7 og 6,1 mia. $.

Ca. 60 gidsler er forsat i piraternes varetægt. Blandt disse er der de seks søfolk fra LEOPARD, som nu har været fanget i 828 dage.

Sådanne oplysninger kommer ikke til offentlighedens kendskab, i forbindelse med politikernes skriverier omkring piratproblemet. Sådanne oplysninger fremgår af diverse rapporter, bl.a. den sidst offentliggjorte som kommer fra verdensbanken.

Mange mennesker, som ikke har nogen egentlig relationer til søfart, men takket være bl.a. Ekstra Bladets kampagne for de seks gidsler fra LEOPARD, har vist interesse for, selvfølgeligt først og fremmest sagen med gidslerne, men også piratproblemet generelt.

Er det retfærdigt og ansvarligt at vildlede disse mennesker med de ensidige informationer omkring piratproblemet, i stedet for at komme frem med sandheden omkring hele det beskidte spil, dette problem egentlig indebærer?

Efter min mening bør politikere og andre ansvarlige, i stedet for at skjule sig bag et forvrænget og useriøst fremstilling af problemet, komme frem i en åben debat og fremstille problemet, som det i virkeligheden er. Det vil hindre mange af de forkerte og uheldige holdninger der fremstår nu, hvor det hele er mere eller mindre fordækt. Det kræver selvfølgelig også en indsats fra mediernes side, hvor man tør gå i dybden med problemet!
POUL ERIK LARSEN